21-01-2016 14:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De start-up JS Shoe hoopt met behulp van crowdfundingsite Kickstarter een fabriek te openen die innovatieve en milieuvriendelijke schoenen maakt.

Via Kickstarter wil de onderneming minstens $ 50.000 binnenhalen, om te starten met het produceren van gewoven schoenen.

Bij het produceren maakt de machine gebruik van precies genoeg materiaal. Zo komt er geen restafval vrij. Daarnaast heeft de schoen een minimaal design, dat bestaat uit drie lagen: de gebreide laag, de buitenzool en een voetkussen.

Om de schoenen te produceren is er minder energie nodig dan bij traditionele fabricage. Doordat er minder energie nodig is om de schoenen te maken, komt er ook minder CO2 vrij. Ook stoot de productie geen giftige chemicaliën uit, wat tot een betere werkomgeving leidt voor de werknemers. Deze manier van produceren reduceert daarnaast het aantal werknemers met 80 procent.

Gebreide schoenen

Naast het ontwerp van JS Shoe, zijn ook andere bedrijven zoals Nike en Adidas bezig met gebreide schoenen. Ook is er een ontwerper die schoenen produceert door middel van een 3D-printer. De Bio-Knit-schoen is door het gebruik van één materiaal ook eenvoudig te recyclen. 

Bron: Kickstarter