22-01-2016 09:36 | Door: Chris Thijssen

Het Britse outdoorkledingmerk Berghaus gebruikt voor zijn collecties voortaan waterresistent dons, dat is behandeld zonder schadelijke chemicaliën.

Dons wordt in kleding gebruikt vanwege de isolerende eigenschappen en het lichte gewicht van het materiaal. Het grote nadeel van dons is echter dat wanneer het nat wordt, het materiaal zijn isolatievermogen verliest.

Nikwax, een producent van onderhoudsmiddelen voor outdoorartikelen, heeft daar iets op gevonden. De producent ontwikkelde Nikwax Hydrophobic Down (NHD). Dit waterresistente dons is volgens het bedrijf behandeld zonder gebruik van de schadelijke chemicaliën die producenten normaal gesproken gebruiken voor het waterdicht maken van materialen, zoals perfluorinated chemicals (PFC’s).

Duurzaam productieproces

Het Britse outdoorkledingmerk Berghaus kondigt aan het NHD in zijn wintercollectie voor 2016 te gebruiken. “Berghaus en Nikwax zijn leiders op het gebied van innovatieve, efficiënte en duurzame technische oplossingen voor outdoor-problemen”, zegt Paul Cosgrove, Extrem Category manager bij Berghaus. “We kijken dan ook uit naar de samenwerking met Nikwax in de toekomst.”

Berghaus zoekt al langer naar manieren om zijn productieketen te verduurzamen. Zo ontwikkelde het merk een productieproces waarvoor 89 procent minder water en 63 procent minder chemicaliën nodig zijn dan bij conventionele productiemethodes. Bij het proces zou bovendien 62 procent minder CO2 worden uitgestoten.

Bron: Revolution House Media | Foto: Eddi, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)