23-01-2016 10:29 | Door: Chris Thijssen

Ikea koopt in het noorden van Finland een 42 megawatt-windpark van het Finse bedrijf OX2. Dit is de eerste investering in windenergie die de meubelgigant op de Finse markt doet.

Voordat Ikea het windpark in 2017 overneemt, gaat OX2, ontwikkelaar van hernieuwbare energieparken in Noord-Europa, het park vernieuwen en uitbreiden. De tien huidige windturbines, die zich op kunstmatige eilanden in zee bevinden, maken dan plaats voor moderne turbines.

Daarnaast heeft het bedrijf plannen voor de bouw van drie extra turbines op het land. De dertien turbines, die zo’n 150 meter hoog worden, hebben in totaal een vermogen van 42,4 megawatt.

Met de nieuwe turbines wil OX2 de uitput van het park minimaal verdubbelen en de operationele betrouwbaarheid verbeteren. Als dat lukt, leveren de dertien nieuwe windturbines naar verwachting 160 gigawattuur per jaar. Dat is volgens OX2 vergelijkbaar met de jaarlijkse stroomconsumptie van circa 32.000 huishoudens.

Positieve milieu-impact

“We investeren in hernieuwbare energie, omdat we een positieve impact op het milieu willen hebben en omdat we de transitie naar een economie met lage CO2-uitstoot willen versnellen”, zegt Lars Midttun, Country Manager van Ikea Finland. “Met het nieuwe windpark produceren we meer hernieuwbare energie dan alle energie die we gebruiken in onze Finse gebouwen.”

Na de overname van het windpark door Ikea in 2017, blijft OX2 verantwoordelijk voor het commerciële en technische beheer van het park.

Bron: OX2 | Foto: Jann Lipka, via OX2