04-02-2016 09:02 | Door: Chris Thijssen

De start-up ThermalTech maakt jassen van slimme stoffen die zonne-energie absorberen en omzetten in warmte. De stoffen kunnen een alternatief zijn voor isolatiematerialen als dons.

ThermalTech gebruikt voor de productie van de jassen textiel dat is gemaakt van roestvrij staal-garens. Deze high tech-garens kunnen licht absorberen van zowel de zon als van kunstmatige lichtbronnen. Hierdoor is de stof in staat om binnen én buiten te werken.

Bij blootstelling met een lichtbron, heeft de ThermalTech-stof twee minuten nodig om warmte te genereren die 10 graden Celsius hoger ligt dan de buitentemperatuur. Door gebruik van deze slimme stof hoeft de start-up geen extra lagen of isolatiemateriaal, zoals dons, aan de jassen toe te voegen. 

Chemische behandeling dons

Voor de productie van dons worden eenden en ganzen in bepaalde gevallen vetgemest en levend geplukt voor hun veren. Daarnaast wordt dons vaak met schadelijke chemicaliën behandeld om het materiaal waterdicht te maken. Toepassing van de slimme ThermalTech-stof zou het donsgebruik kunnen terugdringen.

Doordat de jassen geen extra lagen en dons bevatten, zijn ze volgens de start-up bovendien licht van gewicht. Daarnaast zouden ze volledig waterdicht zijn. ThermalTech verkoopt de jassen via een crowdfundingcampagne op Indiegogo. De bedenkers hopen de collectie binnenkort te kunnen uitbreiden met andere kledingstukken, zoals zelfverwarmende shirts en broeken.

Bron: ThermalTech