09-02-2016 10:24 | Door: Chris Thijssen

Door de deadlines voor een retourzending te verlengen, kunnen retailers het aantal retouren terugdringen.

Dat stelt Ryan Freling, promovendus aan de University of Texas at Dallas (UT Dallas), op basis van onderzoek. Hij publiceerde de resultaten hieruit onlangs in de Journal of Retailing. Uit het onderzoek blijkt dat een soepel retourbeleid in het algemeen leidt tot meer aankopen en minder retourzendingen.

In 2014 stuurden consumenten in de Verenigde Staten voor ongeveer $ 280 mln aan producten retour. Retourzendingen kosten retailers niet alleen veel geld en inspanningen op het gebied van voorraadbeheer, maar leiden ook tot extra CO2-uitstoot.  

Om meer inzicht te krijgen in deze retourproblematiek verzamelde Freling samen met andere onderzoekers tientallen studies op het gebied van aankopen en retourzendingen. Uiteindelijk focusten de onderzoekers zich op 21 studies uit de onderzoeksvelden economie, marketing, besluitvormingswetenschap, consumentenpsychologie en operationeel onderzoek.

Gehecht aan producten

Vooral het verlengen van deadlines is volgens de onderzoeker effectief om het aantal retourzendingen terug te dringen. Een mogelijke verklaring hiervoor is het endownment effect. Dit houdt in dat hoe langer consumenten een product bezitten, hoe meer ze zich eraan hechten. Zo wordt het minder denkbaar dat ze het product terugsturen, stelt Freling.

Wil een retailer echter het aantal verkopen verhogen in plaats van het aantal retourzendingen terugdringen, dan kan die zich volgens Freling beter richten op een laagdrempelig beleid. Eenvoudige handelingen en een volledige restitutie zijn voorbeelden van retourregelingen die de consument aanmoedigen tot aankoop over te gaan.

Bron: University of Texas at Dallas | Foto: IAEA Imagebank, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)