09-02-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse ondergoedmerk Saint Basics brengt onderbroeken en hemdjes gemaakt van houtvezels op de markt. De productie van het hout vergt volgens het merk fors minder water dan katoenproductie.

Het ondergoed van Saint Basics is gemaakt van Tencel, een botanische vezel die wordt gemaakt van eucalyptushout. Het hout wordt gewonnen uit PEFC- en FSC-beheerde bossen in Zuid-Afrika en Europa.

In Oostenrijk verwerkt het bedrijf Lenzing het hout tot houtvezels. Door gebruik te maken van een gesloten systeem en een organisch oplosmiddel, komen er volgens Saint Basics geen schadelijke stoffen in het milieu terecht.

Waterintenstieve katoenteelt

Volgens Saint Basics is voor de productie van eucalyptusbomen bovendien vijf keer minder landoppervlak nodig dan voor de productie van katoen. Daarnaast zou voor de productie van eucalyptus slechts 4 procent water nodig zijn van de hoeveelheid die nodig is voor de productie van dezelfde hoeveelheid katoen.

“Waar de katoenteelt zeer waterintensief is en veel landbouwgrond vergt, is dat bij de eucalyptusteelt vrijwel nihil”, zegt Peter van Akkeren, directeur van Saint Basics. “En uiteraard komen er geen pesticiden of kunstmest aan te pas.”

De eucalyptusvezels hebben bovendien microscopische kleine kanaaltjes die het vocht afvoeren. Daardoor krijgen bacteriën volgens Van Akkeren nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast is het ‘houten’ ondergoed ‘superzacht’ en ademend, stelt de directeur.

Bron: Saint Basics | Foto: Saint Basics (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)