18-02-2016 08:51 | Door: Chris Thijssen

Zeven toonaangevende bedrijven, waaronder C&A, Bayer en Cargill, roepen alle actoren uit de katoenindustrie op een duurzame toekomst voor de sector te garanderen.

In samenwerking met het University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL) presenteren de bedrijven C&A, Bayer, Asda, Cargill, Kering, Olam en Value Retail een rapport dat de positieve effecten van specifieke katoenproductiemethodes belicht.

Katoen is een van ’s werelds belangrijkste gewassen, stellen de initiatiefnemers in het rapport. In 2015 nam de katoenteelt 2,5 procent van landbouwgrond in beslag. De natuurlijke grondstoffen waarvan de katoenteelt afhankelijk is, staan echter onder druk. Om de veiligheid van de katoenketen op de lange termijn te waarborgen, moeten deze grondstoffen volgens de bedrijven worden beschermd.

Besluitvorming

Het rapport presenteert verschillende managementingrepen, die zich voornamelijk focussen op het natuurlijk kapitaal, zoals water, biodiversiteit en bodem. Zo stellen de initiatiefnemers dat bedrijven dit kapitaal moeten meenemen in hun besluitvormingsprocessen.

“Bij C&A zijn we afhankelijk van katoen. We hebben het gevoel dat een beter begrip van de effecten en van de afhankelijkheid van het natuurlijk kapitaal tijdens de teelt een fundamenteel onderdeel is van de waarborging van duurzaam geteelde katoen”, zegt Jeff Hogue, Chief Sustainability Officer bij C&A.

Daarnaast liggen er volgens de bedrijven kansen voor de ontwikkeling van katoenproductiesystemen die zowel duurzaam als veerkrachtig zijn. Ook zouden bedrijven hun ecologische voetafdruk die gepaard gaat met de katoenproductie continu moeten meten en evalueren.

Wetenschappelijke basis

Verder hebben bedrijven uit de katoensector een solide en sterke wetenschappelijke basis nodig om beter geïnformeerde beslissingen te nemen op weg naar een duurzamere productieketen, stellen de initiatiefnemers. Een online tool, die zij tegelijk met het rapport presenteerden, moet daaraan bijdragen.

Met de Online Cotton Tool kunnen bedrijven de verschillende maatregelen identificeren die voor hun katoenproductiecontext het relevantst zijn. De tool is gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen.

Bron: University of Cambridge | Foto: Kimberly Vardeman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)