23-02-2016 14:10 | Door: Chris Thijssen

Greydanus Aardappelgroothandel en Transport in Heerenveen heeft vierhonderd zonnepanelen geplaatst. Hiermee claimt het bedrijf op zonnige dagen volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Installatiebedrijf Hoekstra Suwâld plaatste de zonnepanelen op een lichtgewicht aluminium constructie. Volgens het bedrijf brengt het systeem naar verwachting ruim 93.000 kilowattuur per jaar op.

Het dak van Greydanus Aardappelgroothandel en Transport bevatte al een aantal zonnepanelen. Met de plaatsing van de vierhonderd nieuwe zonnepanelen komt de totale opgewekte capaciteit volgens het bedrijf uit op 160 kilowattuur. Hiermee kan Greydanus op zonnige dagen naar eigen zeggen geheel zelfvoorzienend zijn.

Het bedrijf maakte voor de plaatsing van de zonnepanelen gebruik van de Subsidie Duurzame Energie (SDE+) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).  

Waterzuiveringsinstallatie

Naast zonnepanelen investeerde Greydanus eerder al in de installatie van een waterzuiveringsinstallatie, waarbij het overgrote deel van het reinigingswater van aardappelen hergebruikt.

Verder investeerde het bedrijf meer dan vijftien jaar geleden in een windmolen op de oude bedrijfslocatie in het Friese Marrum. Ondanks dat de productielocatie niet meer actief is, is de windmolen nog steeds in gebruik.

Bron: Greydanus, Hoekstra Suwâld | Foto: public domain