24-02-2016 12:12 | Door: Chris Thijssen

Een Plus-supermarkt in Winterswijk maakt dagelijks honderd meeneemmaaltijden van producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Voorheen belandden deze producten bij het afval.

Dat schrijft De Volkskrant. In de Plus in Winterswijk bereidt een kok tijdens kantooruren volledige maaltijden, die klanten kunnen kopen. Hij maakt de maaltijden, zoals pasta, couscous en salades, van producten die tegen de Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum aanlopen.

Voorheen werden deze producten weggegooid, maar door deze vers te bereiden tot een meeneemmaaltijd, is dat niet meer nodig. De kok verpakt de maaltijd na bereiding in een bakje en koelt deze vervolgens met behulp van een chiller. De ingrediënten worden geprint op een stickertje, evenals de nieuwe THT-datum.

Onder de dervingsnorm

Volgens Erwin Arentsen, bedrijfsleider van de Plus in Winterswijk, zijn houdbaarheidsdata ‘het probleem van Nederland’. “Kratten vol gaan naar de voedselbank, maar niet de verse spullen, daarvan kieperen ze kilo’s en kilo’s in de vuilcontainer”, zegt hij tegen De Volkskrant.

Zijn supermarkt zat voorheen ‘behoorlijk boven’ de branchenorm van 2 procent derving, zegt de bedrijfsleider. Met het nieuwe beleid blijven ze volgens hem onder deze norm. “Als één ei kapot is in een doos van tien, dan gaat die hele doos weg”, zegt Arentsen. Nu gebruikt de kok de overgebleven eieren voor het maken van een bami of een salade.

Volgens supermarkteigenaar Jeroen Bruggers gaat dit nieuwe beleid niet alleen voedselverspilling tegen, maar levert het ook financieel voordeel op: “Minder derving, meer omzet”, zegt hij. De kosten van de keuken en het loon van de kok verdient hij naar eigen zeggen dan ook terug.

Bron: De Volkskrant | Foto: bert knottenbeld, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)