24-02-2016 14:54 | Door: Chris Thijssen

In 2022 zijn alle private label-eieren van de retaildivisies van Ahold USA kooivrij. Het concern hoopt dat ook andere retailers de overstap naar kooivrij maken.

De retaildivisies van Ahold in de Verenigde Staten, waaronder Stop & Shop, Giant Food Stores of Carlisle en Martin’s, hebben kooivrije, scharrel-, biologische en kooi-eieren in het assortiment. Zo’n 80 procent van alle eieren die deze divisies verkopen, wordt volgens Ahold USA verkocht als ‘eigen merk’ of private label.

“Dierenwelzijn is een fundamenteel onderdeel van ons Responsible Retailing-programma”, zegt Marissa Nelson, senior vice president of responsible retailing and healthy living bij Ahold USA. “We geloven dat kooivrije omgevingen humaner zijn voor leghennen, en we beloven dat al onze private label-eieren in 2022 100 procent kooivrij zijn.”

Aansporen tot overstap

Met het Responsible Retailing-programma garandeert Ahold USA volgens Nelson dat producten en diensten zijn ingekocht met respect voor mens, dier en het milieu. Om dit te bereiken, werkt het concern naar eigen zeggen samen met schakels uit de gehele productieketen.

Hiermee hoopt het Ahold USA ook de pluimvee-industrie en retailbranche aan te sporen om te investeren in de overstap naar kooivrij. “We zijn trots dat we als eerste mainstream supermarktretailer voorloper zijn in de overstap naar kooivrije eieren”, zegt Nelson. “We hopen dat de gehele supermarktindustrie met ons meedoet.”

Onlangs kondigde ook het Amerikaanse chocoladeconcern Mondelēz International aan in 2020 te stoppen met het gebruik van kooi-eieren. McDonald’s startte in de Verenigde Staten en Canada in 2015 al met het uitfaseren van kooi-eieren. Daarnaast liet Starbucks vorig jaar weten in 2020 vrij van kooi-eieren te willen zijn.

Bron: Ahold USA | Foto: Open Grid Scheduler / Grid Engine, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)