25-02-2016 09:39 | Door: Chris Thijssen

De start-up Oros isoleert zijn winterkleding met aerogel, het materiaal waarmee Nasa ruimtepakken behandelt. De aerogel is volgens Oros een diervriendelijk alternatief voor het gebruik van dons.

Aerogel, dat voor 95 procent uit lucht bestaat, is volgens Oros de laagste thermische geleider op aarde. In de ruimte is de gel te gebruiken in zowel ruimtepakken als in ruimtesondes, om astronauten en elektronica te beschermen tegen lage temperaturen.

Door het materiaal in conventionele kleding te gebruiken, kunnen ook mensen op aarde van de eigenschappen profiteren. Hiervoor ontwikkelde Oros het materiaal SolarCore Aerogel, dat volgens de start-up lichter en dunner is dan conventionele aerogel, en een zelfverwarmende laag bevat.

Warmer en lichter

Volgens Oros isoleert het materiaal jassen en andere outdoorkleding van slechts 3 millimeter dik voldoende om de drager warm te houden bij winterse temperaturen. Bij gebruik van dons zou de kleding minimaal 40 millimeter dik worden.

Doordat de SolarCore Aerogel de kleding dun houdt, is deze volgens het merk ook lichter dan kleding gevuld met ganzendons. Dat maakt het materiaal geschikt voor outdoor- en sportkleding. Bovendien zou aerogel de drager beter verwarmen dan dons, stelt Oros.

Duurzamer alternatief

Het kledingmerk ziet het materiaal daarnaast als een duurzaam alternatief voor dons.Voor de productie van dons worden eenden en ganzen in bepaalde gevallen vetgemest en levend geplukt voor hun veren.

Verder wordt dons vaak met schadelijke chemicaliën behandeld om het materiaal waterdicht te maken. Toepassing van de aerogel zou het donsgebruik kunnen terugdringen.

Een jaar geleden startte Oros een Kickstarter-crowdfundingcampagne om het idee voor de SolarCore Aerogel uit te werken. De start-up haalde toen $ 319.320 op. Inmiddels loopt een tweede campagne voor een bedrag van $ 310.000, dat de start-up wil gebruiken om de productie van de aerogel-kleding te starten.

Gebouwisolatie

Ook op andere gebieden vinden ontwikkelingen met het gebruik van aerogel plaats. Zo bedachten Singaporese wetenschappers onlangs een duurzame methode om aerogel uit papierafval te maken. De onderzoekers zien kansen voor toepassing van het materiaal in gebouwisolatie en medicatiecoatings.

Bron: Oros