25-02-2016 10:03 | Door: Chris Thijssen

Het Duitse The Nature Network heeft op basis van olijfbladextract een middel ontwikkeld dat het looien van leer milieuvriendelijker maakt.

Wet-green, zoals het product heet, is door het Duitse The Nature Network ontwikkeld als een duurzaam alternatief voor het traditionele chroomlooiing. Hierbij worden dierenhuiden bewerkt met chroomzouten om het leer beter te behouden.

Tijdens dit proces kan chroom in de vorm van nevel in de atmosfeer terecht komen of als kleine deeltjes in spoelwater. Dit kan schadelijk zijn voor zowel voor mensen die het leer looien als voor de omgeving.

Volgens The Nature Network maakt Wet-green het gebruik van zuren, zouten en synthetische looistoffen overbodig. Het bedrijf claimt met het middel soepel leer voor producten als kleding, accessoires, meubels en autobekleding te kunnen maken.

12 miljoen ton olijven per jaar

Het hoofdingrediënt van het middel is een natuurlijk extract van olijfbladeren. Deze bladeren zijn een bijproduct uit de olijfindustrie en worden in de meeste gevallen na de oogst verbrand.

De bladeren zijn volgens het Duitse bedrijf goed voor 10 procent van het gewicht van de olijvenoogst, die in Europa jaarlijks op 12 miljoen ton ligt. The Nature Network schat dat met de hoeveelheden olijfblad die overblijven, tot 40 procent van de leerproductie ter wereld in theorie kan plaatsvinden op basis van de Wet-green-looimethode.

Eerder deze maand ontving Wet-green het Gold Level van de Cradle to Cradle Certified Product Registry. Deze certificering, opgezet door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, richt zich op oplossingen die het gebruik van chemicaliën, water en energie tijdens productieprocessen terugdringen.

Bron: The Nature Network | Foto: Guy Sie, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)