25-02-2016 09:53 | Door: Chris Thijssen

Jumbo heeft in Dedemsvaart zijn duurzaamste en energiezuinigste winkel geopend. De winkel wordt energieneutraal verwarmd en wekt zelf zonne-energie op.

In de supermarkt, die woensdag is geopend, wordt warmte die vrijkomt van de koel- en vriesmeubelen opgeslagen en gebruikt om de winkel te verwarmen. Dit maakt het gebruik van gas volgens Jumbo overbodig. Het verwarmingssysteem is daarnaast energieneutraal door gebruik van groene energie afkomstig van de 136 zonnepanelen op het dak van de winkel.

Ook bevat de koelvriesinstallatie een natuurlijk koudemiddel, waarmee Jumbo de uitstoot van schadelijke broeikassen zegt te voorkomen. Hiermee loopt de winkel naar eigen zeggen voor op toekomstige wetgeving.

Warmtebron

LED-verlichting

De supermarkt heeft verder gangbare maatregelen toegepast die energie kunnen besparen, zoals LED-verlichting, afgedekte koelmeubelen en een energiezuinig ventilatiesysteem.

Marco Joosten, de nieuwe ondernemer van Jumbo Joosten Dedemsvaart, nam het initiatief voor de duurzame inrichting van de winkel. “We vinden het belangrijk om vanuit een maatschappelijke visie te ondernemen en zo een bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen”, zegt Joosten in een persbericht.

Duurzame energie

“Tegenwoordig gebruiken we met zijn allen veel fossiele brandstoffen als energiebron”, vervolgt hij. “We willen het nu dichter bij onszelf zoeken door energie te hergebruiken en zelf duurzame energie op te wekken.”

Efficiënt energie- en materiaalgebruik is een van de thema’s van Jumbo’s MVO-beleid. De supermarktketen streeft er naar eigen zeggen naar om in 2020 20 procent energie te besparen en 50 procent CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 2010.

Bron: Jumbo | Foto: Jumbo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)