03-03-2016 14:45 | Door: Chris Thijssen

Een jaar na de opening van het Ikea-filiaal in Zwolle blijkt dat het elektraverbruik van de vestiging 30 procent lager ligt dan het gemiddelde verbruik van andere Ikea-winkels.

De 5.500 zonnepanelen op het dak van het filiaal in Zwolle hebben het afgelopen jaar volgens Ikea 885 megawattuur opgeleverd. Dat staat gelijk aan een CO2-besparing van ongeveer 510 ton.

Daarnaast wist de vestiging het gasverbruik, dankzij een warmtekoudeopslagsysteem, tot 10 procent terug te brengen ten opzichte van een vergelijkbare Ikea-winkel.

Verder maakt de vestiging uitsluitend gebruik van LED-verlichting in de winkel, de parkeergarage en op het terrein. Op het dak bevinden zich naast zonnepanelen ook negen windmolens.

In totaal gebruikte Ikea Zwolle door deze maatregelen 30 procent minder elektriciteit ten opzichte van andere Ikea-winkels.

“Alleen de zonnepanelen op het dak hebben al 885 megawattuur opgeleverd. Dat staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 250 huishoudens”, zegt storemanager Sandra Schouten. “En de winkel is niet alleen vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Als testvestiging voor winkelformats is IKEA Zwolle ook op andere vlakken, zoals de indeling van de winkel, vooruitstrevend.”

Energieneutraal in 2020

De winkel in Zwolle is de dertiende vestiging van de Zweedse meubelretailer in Nederland. Bij het ontwerp van het gebouw en de voorzieningen heeft het bedrijf naar eigen zeggen rekening gehouden met het terugdringen van het energiegebruik.

Daarmee bouwt Ikea voort op zijn doelstelling om in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal te zijn.

Bron: Ikea | Foto: Ikea (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)