15-03-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

H&M organiseert in april zijn eerste World Recycle Week. Tijdens deze week wil de retailer 1.000 ton afgedankte en versleten kledingstukken inzamelen.

World Recycle Week is onderdeel van H&M’s ambitie om gebruikte kledingstukken te recyclen tot textielvezels voor nieuwe producten. Tijdens deze week, die plaatsvindt van 18 tot en met 24 april, zegt de retailer ‘meer textiel dan ooit tevoren’ te willen inzamelen.

Zo streeft H&M ernaar in 3.600 winkels wereldwijd 1.000 ton afgedankte en versleten kleding te verzamelen. Volgens H&M is alle kleding welkom, van sokken en oude handdoeken, tot jurken of broeken met gaten. 

Om consumenten aan te sporen hun oude kleding in te leveren, werkt H&M samen met zangeres M.I.A. ter promotie van de inzamelingsweek. De retailer roept consumenten op om te filmen welke kleding ze inleveren. Daarmee wil H&M kledinginzameling vanzelfsprekend maken.

Circulaire textielketen

De retailer nodigt sinds 2013 consumenten uit hun gebruikte en versleten kleding en textiel in te leveren in H&M-winkels. In ruil daarvoor ontvangen zij een kortingsbon, te besteden in H&M-winkels. Sinds de start van het inzamelingsprogramma in 2013 heeft H&M naar eigen zeggen meer dan 25.000 ton kleding ingezameld. Twee jaar geleden introduceerde de keten de eerste kledingstukken van gerecyclede textielvezels.

Een gesloten textielketen is een belangrijk onderdeel van H&M’s duurzaamheidsbeleid. “Het doel is een closed-loop-systeem voor textiel te creëren, zodat afgedankte kleding opnieuw kan worden gebruikt en gerecycled tot textielvezels voor nieuwe producten”, zegt de kledingretailer in een persbericht.

Volgens H&M is het doel op de lange termijn dat er geen kleding meer naar de vuilstort gaat en dat er op natuurlijke hulpbronnen wordt bespaard. H&M: “Alleen al door het recyclen van één T-shirt kun je 2.100 liter water besparen.”

Bron: H&M | Foto: H&M (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)