15-03-2016 18:06 | Door: Chris Thijssen

Unilever gaat de komende vijf jaar hernieuwbare algenolie van TerraVia, voorheen Solazyme, afnemen. Naar verwachting levert de deal TerraVia $ 200 mln op.

Algenchemiebedrijf TerraVia, dat voorheen onder de naam Solazyme opereerde, heeft een wereldwijde leverovereenkomst afgesloten met Unilever. De overeenkomst houdt in dat Unilever de komende vijf jaar hernieuwbare algenoliën van TerraVia afneemt, voor gebruik in persoonlijke verzorgingsproducten.

“Onze missie is het leveren van producten gemaakt van algen die beter zijn voor mensen en voor onze planeet”, zegt Jonathan Wolfson, CEO van TerraVia. “We zijn trots samen te werken met Unilever, een wereldwijde leider op het gebied van gezondheid en welzijn en wiens producten dagelijks zo’n 2 miljard mensen bereiken.”

Solazyme maakte eerder bekend zich onder de naam TerraVia voortaan alleen nog te richten op de voedingsmiddelenindustrie en industrie voor persoonlijke verzorgingsproducten.

Duurzaamheidsprofiel

De oliën die TerraVia aan Unilever gaat leveren, worden geproduceerd in de Bunge Renewable Oils-faciliteit in Brazilië. TerraVia verwacht dat de oliën die onder de nieuwe leverovereenkomst worden verkocht, een totale omzet van meer dan $ 200 mln opleveren.

De nieuwe overeenkomst bouwt voort op een meer dan zeven jaar lange samenwerking tussen Solazyme en Unilever. Tijdens deze samenwerking is Unilever onder meer gestart met het gebruik van algenolie voor de productie van zeep van het merk Lux. Hierbij vormen de algen een alternatief voor palmolie. 

Ecologische voetafdruk verminderen

Volgens Alan Jope, Personal Care President van Unilever, ligt het besluit om algenoliën te gebruiken in lijn met het Unilever Sustainable Living Plan. “En daarmee in lijn met onze doelstelling om het bedrijf te laten groeien terwijl we onze algemene ecologische voetafdruk verminderen”, zegt hij.

De Braziliaanse productiefaciliteit van TerraVia produceert volgens het bedrijf meer olie per hectare met een lagere broeikasgas-uitstoot dan het geval is bij de productie van bijna alle grote commercieel beschikbare plantaardige oliën. Zo gebruikt de fabriek productieafval van een nabijgelegen suikerrietbedrijf als een hernieuwbare energiebron.

Bron: TerraVia | Foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)