16-03-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

Initial, leverancier van sanitaire dienstverlening en bedrijfskleding, introduceert ‘wassen zonder water’ voor bedrijfskleding. In plaats van water gebruikt het bedrijf vloeibare koolstofdioxide (LCO2).

Het wasproces zonder water vindt volgens Initial plaats onder gecontroleerde omstandigheden met LCO2. Door gebruik van vloeibare koolstofdioxide zwelt de kleding niet op, waardoor deze minder slijt, niet krimpt en de kleur behouden blijft, stelt het bedrijf.

Het is bovendien niet nodig om de kleding na reinigen te drogen. Bij het verminderen van de druk in de wasmachine krijgt het LCO2 zijn gasvorm weer terug en is de kleding volgens Initial direct droog. Ook hierdoor zouden kledingstukken langer hun kwaliteit behouden.

Omdat er geen water te pas komt aan het reinigingsproces met LCO2, is het proces minder belastend voor het milieu. “De nieuwe techniek levert per wasbeurt een energiebesparing op van 60 procent ten opzichte van een klassieke machine”, zegt Initial in een persbericht. “Bovendien is de gebruikte LCO2 voor 98 procent herbruikbaar voor een volgende wasbeurt.”

Gezonde werkomgeving

Daarnaast verwijdert de nieuwe wasmethode volgens Initial 98 procent van de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), ‘veel meer’ dan bij wassen met water. PAK’s kunnen aanwezig zijn op bedrijfskleding die is blootgesteld aan chemische verontreiniging, zoals brandweerkleding of kleding die is gedragen in de zware industrie.

“Dit innovatieve wasprocedé tekent Initial ten voeten uit”, zegt Alain van Lidth de Jeude, Managing Director Rentokil Initial Benelux. “Het onderstreept hoe belangrijk we het vinden om het werk van mensen in bepaalde beroepen gezonder te maken en daarnaast om hun kleding duurzaam en met oog voor het milieu te reinigen.”

De LCO2-wasmachine wordt geleverd door Tersus. In de Verenigde Staten hebben verschillende bedrijven de machine al in gebruik. Initital claimt de technologie als eerste in Europa op de markt te brengen.

Bron: Initial | Foto: Initial (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)