17-03-2016 12:13 | Door: Chris Thijssen

Indiase onderzoekers ontwikkelen een natuurlijk gekleurd katoengenotype dat kan worden geteeld voor gebruik in de kledingindustrie. De katoen zou verf uit het textielproductieproces kunnen elimineren.

Dat schrijft de Times of India. Gekleurde katoenplanten bestaan al duizenden jaren en groeien vooral in bepaalde delen van Azië en Zuid-Amerika. Het katoen komt voor in bruin-, rood- en groentinten. De opbrengst van deze planten is echter te laag om de gekleurde katoen grootschalig te kweken voor de textielindustrie.

Onderzoekers aan de Indiase Tamil Nadu Agricultural University (TNAU) ontwikkelen een sterker type van dit natuurlijk gekleurde katoen. Zo willen ze de planten rendabel maken voor teelt voor de kledingindustrie. Daarmee hopen ze het gebruik van vervuilende verfstoffen uit de productieketen van textiel te elimineren.

Verschillende bodemtypes

De wetenschappers wisten al lange katoenvezels uit het katoengewas te halen. De vezels zijn volgens hen sterk genoeg om tot garen te worden gesponnen. De kleur van deze katoen vervaagde echter snel. In een volgende testronde, die over twee maanden start, moet dit probleem worden verholpen.

Tijdens deze testronde gaan de onderzoekers daarnaast experimenteren met verschillende bodemtypes voor de teelt van de natuurlijk gekleurde katoengewassen. Zo willen ze de katoen beschikbaar maken voor boeren in verschillende regio’s.

De TNAU-onderzoekers denken met het natuurlijk gekleurde katoen in te kunnen spelen op de vraag naar biologische kleding. “Biologische kledingmerken gebruiken veelal natuurlijke verfstoffen in plaats van synthetische”, zeggen zij. “Maar natuurlijk gekleurde katoen is een logischere match in deze nichemarkt.”

Bron: Times of India | Foto: Kimberly Vardeman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)