17-03-2016 18:02 | Door: Chris Thijssen

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft als eerste Nederlandse sportbond het certificaat voor de CO2-Prestatieladder ontvangen.

De CO2-Prestatieladder is een initiatief van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) en de certificeringsinstelling DNV GL. Met dit duurzaamheidsinstrument stimuleren de partijen bedrijven om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Met behulp van de criteria van de prestatieladder heeft de KNVB volgens de SKAO ‘serieuze stappen’ gezet in het terugdringen van zijn CO2-uitstoot.

Zo zou de voetbalbond actief kijken naar zijn energieverbruik, invloed daarvan op het klimaat en hoe de bond het energieverbruik kan terugdringen.

“Een duurzame sportaccommodatie is niet alleen goed voor het klimaat, het levert de club ook geld op”

Een voorbeeld van de inspanningen van de KNVB is de toepassing van het neutral | footprint-programma op de campus in Zeist en op andere steunpunten in het land. Dit programma helpt de sportbond, maar ook sportverenigingen, bij het verminderen van het energiegebruik en de CO2-uitstoot.

Duurzame energie

De KNVB zegt het belangrijk te vinden om verantwoordelijkheid en betrokkenheid te tonen op maatschappelijk gebied. Zo kan volgens de bond binnen de bedrijfsvoering, in projecten en in de keten nog veel winst worden behaald op het gebied van energiebesparing, het efficiënt gebruik van materialen en duurzame energie.

Volgens de SKAO heeft een duurzame voetbalsport ook financieel voordeel. “Een duurzame sportaccommodatie is niet alleen goed voor het klimaat, het levert de club ook geld op”, zegt de stichting in een persbericht. “Denk maar eens aan de kostenbesparing die klimaatvriendelijke producten als LED-verlichting, isolatiemateriaal en zonnepanelen oplevert.”

Bron: Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen | Foto: nikontino, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)