24-03-2016 07:22 | Door: Dimitri Reijerman

Duurzame kleding, de afgelopen weken komt de ene na de andere kledingwinkel met plannen om zijn activiteiten te verduurzamen. Ook prijsvechters als H&M en Primark doen mee. Heeft dat zin?

H&M komt met de World Recyle Week. Een slim model, zei Robert-Jan Knook in de wekelijkse editie van Knook in de Week op Duurzaam BV Radio. Want H&M kan met dat ingeleverde textiel weer nieuwe kleding maken.

Ook Primark zet duurzame stappen, of stapjes. Het bedrijf belooft 10.000 boerinnen in India te betrekken bij een duurzame katoenteelt. Knook: "Dan moet u denken aan hoe zij leren om minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit verhoogt de opbrengst en de winst."

Knook stelt echter dat het convenant dat door bedrijven uit de Nederlandse kledingbranche werd ondertekend veel belangrijker is. Want de partijen beloven de strijd aan te gaan met slechte werkomstandigheden, hongerlonen, kinderarbeid en gedwongen arbeid. Dat wordt een lastige klus, want de prijskaartjes kunnen omhoog schieten en de probleemgebieden liggen ver weg.

Foto: By Little Green Dress [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons