30-03-2016 18:29 | Door: Chris Thijssen

Made-By geeft onafhankelijke cijfers vrij over de duurzaamheid van modemerken- en retailers. Onder meer de kledingmerken G-Star en Ted Baker hebben ervoor gekozen hun scores openbaar te maken.

Via Mode Tracker, een online tool, kunnen zowel consumenten als bedrijven vaststellen welke duurzaamheidsinspanningen een modemerk levert. Deze tool meet jaarlijks de prestaties van kledingmerken, zodat de vooruitgang inzichtelijk wordt.

Volgens Made-By, een van origine Nederlandse instelling die duurzaamheid in de mode-industrie gangbaar wil maken, werden duurzaamheidsprestaties van merken tot op heden nauwelijks onafhankelijk geverifieerd en op een consistente manier gepresenteerd. Met de nieuwe tool hoopt de instelling daar verandering in te brengen.

Duurzaamheidsthema’s

Mode Tracker moet modemerken en –retailers in staat stellen een stappenplan te ontwikkelen voor verschillende duurzaamheidskwesties. Via de tool kunnen zij over hun vooruitgang rapporteren. Hierbij is aandacht voor acht thema’s, waaronder People, Product, Manufactering, Packaging & Transport en Product Waste.

g-star

Om hun scores te laten meten, moeten bedrijven minimaal drie thema’s, ofwel cubes, kiezen. Van de acht thema’s zijn People en Product verplicht.

Mode Tracker verifieert de activiteiten van merken en retailers op basis van meetsystemen. In de verificatie wordt gekeken naar zowel de duurzaamheidsimpact als de managementsystemen om continue verbetering te ondersteunen.

In de conceptfase is de tool geëvalueerd door vijftig onafhankelijke duurzaamheids- en mode-experts. Sindsdien is er een pilot uitgevoerd, gevolgd door een verificatie van een jaar.

‘Geloofwaardig transparant zijn’

Bij de lancering van Mode Tracker zijn de scores van vier kledingmerken reeds in te zien. De merken G-Star, Ted Baker, Vivobarefoot en Haikure hebben ervoor gekozen hun scores openbaar te maken. Hiermee roepen ze volgens Made-By andere merken op hetzelfde te doen.

Volgens Frouke Bruinsma, CR Director van G-Star heeft Mode Tracker inzicht gegeven in de sterke punten en de verbeterpunten van de duurzaamheidsaanpak van het merk.

“Mode Tracker stelt ons in staat om op een geloofwaardige manier transparant te zijn naar onze klanten, de industrie en andere belanghebbenden”, zegt ze in een persbericht. “We zijn er dan ook trots op tot de groep te behoren die als eerste hiermee werken. Het geeft aan welke kant de mode-industrie opgaat en we nodigen andere bedrijven van harte uit ons hierin te volgen."

Bron: Made-By