04-04-2016 15:42 | Door: Chris Thijssen

Restaurantketen Gauchos serveert in al zijn vestigingen kip met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de dierenbescherming. Hiermee elimineert de keten plofkip van zijn menukaart.

Dat meldt Wakker Dier. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie is Gauchos met deze stap een voorloper. “In te veel restaurants staat er nog wel plofkip op het menu. Terwijl consumenten vaak verwachten dat ze juist daar een kip krijgen die een beter leven heeft gehad”, schrijft Wakker Dier in een persbericht.

Gauchos heeft de plofkip in al zijn twaalf grillrestaurants van de kaart gehaald en vervangen door kip met één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Voor kippenvlees dat met één ster van dit keurmerk is voorzien, geldt dat het van een langzaam groeiend ras afkomstig is, dat veel ruimte in de stal heeft gekregen. Deze keurmerk-kippen krijgen daarnaast daglicht en vers stro en graan.

Nieuwe Standaardkip

In oktober 2015 stapte Humphrey’s als eerste Nederlandse restaurantketen over op een plofkipvrij menu. De keten gebruikt voor zijn kipgerechten voortaan alleen nog Nieuwe Standaardkip. Doel is op termijn kip met één ster van het Beter Leven-keurmerk te introduceren.

Wakker Dier is een campagne gestart om plofkip uit restaurants te bannen. Hierbij roept de organisatie consumenten op kritisch te zijn op kip als ze gaan uiteten.

Als blijkt dat een restaurant plofkip verkoopt, helpt Wakker Dier om de eigenaar op een vriendelijke manier aan te spreken, bijvoorbeeld via speciale kaartjes die de organisatie verstrekt. Daarop staan onder meer tips voor de restauranteigenaar over de omschakeling naar betere kip.

Bron: Wakker Dier | Foto: monirquazi, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)