03-06-2013 15:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Toe aan nieuwe jeans en ruimte nodig in je kast? Geld verdienen met recycling? Bij Kuyichi brengen je oude jeans –ongeacht het merk – geld op wanneer je ze inruilt.

Vanaf vorige week kun je bij alle aangesloten ‘Deposit Denim’ winkels je oude jeans inleveren en daarmee €10,- korting krijgen op je aankoop van nieuwe Kuyichi jeans. Het idee is dat Kuyichi van alle oude ingezamelde jeans nieuwe stof maakt om vervolgens nieuwe T-shirts en denims te produceren.

Voluit heet het concept 'Deposit Denim: The First Closed Loop Lifecycle Denim’. Bijna alles is duurzaam. De gehele broek krijgt daarbij een nieuw leven. De pijpen worden afgeknipt en door een shredder gehaald om als grondstof te dienen voor garen, waarvan nieuw kleding gemaakt kan worden. De shorts die overblijven –omdat ze niet door de shredder kunnen - zullen verkocht worden en de opbrengst daarvan zullen aan een goed doel geschonken worden.

Duurzaamheid bij Kuyichi

Kuyichi was het eerste merk in Nederland dat begon met het gebruik van 100 procent organisch katoen. Naast katoen gebruikt het bedrijf ook Tencel®, een vezel uit houtpulp afkomstig van eucalyptus bomen. In dit proces wordt geen bleek gebruikt en 99,8 procent van alle gebruikte chemicaliën en oplosmiddelen worden teruggewonnen en hergebruikt.

Hennep is nog zo’n opmerkelijk ingrediënt en wordt toegevoegd aan het organische katoen of Tencel®. Hennep kweken is een duurzamer proces dan dat van katoen, omdat de planten sneller groeien, minder water gebruiken en ongeveer 2,5 keer meer vezels leveren .

Specialer is dan nog het gebruik van gerecycled PET-plastic. Hiermee weet Kuyichi een ‘one of a kind’  stof te creëren en te verwerken in zijn kleding. Aan deze duurzame initiatieven worden nu dus ook oude spijkerbroeken toegevoegd.

Bron: Kuyichi