11-04-2016 09:21 | Door: Chris Thijssen

Het outdoorkledingmerk Patagonia gaat consumenten in Europa stimuleren kapotte kleding te repareren. Zo wil het merk de ecologische voetafdruk van kleding verkleinen.

In 2015 ging Patagonia de samenwerking aan met de Amerikaanse reparatiedienst iFixit, die online reparatiehandleidingen levert. Als onderdeel hiervan stelde het kledingmerk op zijn website meer dan veertig handleidingen en video’s beschikbaar.

Hiermee laat het merk zien hoe consumenten onder meer ritsen kunnen repareren of vervangen, knopen kunnen zetten en losgeraakte broekzakken kunnen vastnaaien. Het outdoormerk vraagt zijn klanten de aangeboden tools te gebruiken om de milieu-impact van hun kleding te verlagen, door deze te repareren, te hergebruiken of te recyclen in plaats van weg te gooien.

Europese reparatietour

Nu vraagt Patagonia dat ook aan zijn Europese klanten. Met een heuse Euro Worn Wear Tour reist het merk vanaf 15 april via het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië naar Nederland. Tijdens deze reis stopt de delegatie op vijftig locaties, zoals in winkelcentra en op markten.

Consumenten kunnen er vervolgens terecht om hun kleding, ongeacht van welk merk, kosteloos te repareren. Behalve het uitvoeren van de reparaties, wil Patagonia tijdens de tour consumenten ook leren hoe ze hun kleding zelf kunnen repareren.

40.000 reparaties

Door hun kapotte kleding door reparaties weer draagbaar te maken, verminderen consumenten volgens Patagonia de CO2-uitstoot, het watergebruik en afval van de productie van een nieuw kledingstuk.

Patagonia richt zich al langer op de reparatie van kleding, onder meer door middel van zijn eigen reparatiefabriek in de Verenigde Staten. Daar voerde het outdoormerk dit jaar meer dan 40.000 individuele reparaties uit. Daarnaast traint het merk zijn retailers, zodat zij simpele reparaties kunnen uitvoeren.

Bron: Patagonia | Foto: Bruce Turner, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)