29-03-2012 21:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voor het tweede jaar op rij is Unilever verkozen tot zakelijk leider op het gebied van duurzaamheid. De effectiviteit van het leiderschap blijkt over de gehele linie echter gedaald.

De resultaten komen uit het onderzoek ‘The 2012 Sustainability Leaders’ uitgevoerd door GlobeScan en SustainAbility, een Canadees onderzoeksbureau op het gebied van duurzaamheid. In de enquête ondervroegen zij 825 experts uit 76 landen en diverse achtergronden, variërend van overheid tot het bedrijfsleven en NGO’s.

Nederlands succes

Op de vraag welk bedrijf de experts het meest toonaangevend vinden in de integratie van duurzaamheid in hun kernstrategie, antwoordden de respondenten Unilever. Het Sustainable Living Plan dat de Nederlands-Britse onderneming in 2010 lanceerde onder leiding van CEO Paul Polman speelde een grote rol in de keuze. Met dit plan wil Unilever de milieu-impact van al haar producten over de gehele levenscyclus ervan terugdringen, ook bij haar toeleveranciers en de eindgebruiker.

“De inspanningen en vooruitgang van Unilever bij het integreren van duurzaamheid in zijn strategie worden erkend door experts over de gehele wereld,” aldus Jeff Erikson, senior vice-president bij SustainAbility.

Tweede werd InterfaceFLOR, producent en uitvinder van de tapijttegel en met deels Nederlandse wortels. General Electrics, een internationaal technologieconcern, completeerde de top 3.

Leiderschap op vriespunt

Van de respondenten vond 31 procent toewijding aan duurzame waarden de belangrijkste reden om een bedrijf aan te merken als meest duurzaam. Andere belangrijke redenen waren transparantie (12 procent), het bieden van duurzame producten en diensten (11 procent), en de integratie van duurzaamheid in het business model (10 procent).

De enquête laat echter ook zien dat de effectiviteit van alle inspanningen lijkt af te nemen. Slechts 17 procent van alle respondenten vonden de inspanningen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid ook daadwerkelijk effectief. Vorig jaar was dat nog 24 procent. Politici doen het nog slechter: slechts 5 procent van alle acties wordt als effectief gezien. De respondenten vinden dat de meeste verandering komt van sociale ondernemers en wetenschappers.

Bron: SustainAbility

Foto: World Economic Forum