15-04-2016 12:16 | Door: Chris Thijssen

Mud Jeans start met de recycling van de eerste teruggestuurde Lease Jeans-broeken. Het denimmerk verwerkt de broeken tot textiel dat voor 20 procent uit gerecycled materiaal bestaat.

Mud Jeans lanceerde in 2013 het concept Lease a Jeans, waarbij consumenten voor een maandelijks bedrag een spijkerbroek kunnen leasen. Na gebruik kunnen ze de broek terugsturen en omruilen voor een nieuw model.

Volgens het Nederlandse denimmerk hebben inmiddels 5.000 gebruikers hun lease-spijkerbroek geretourneerd. Hiervan zijn al 2.000 broeken geupcycled en opnieuw aangeboden als vintage jeans. Mud Jeans gaat nu de eerste 3.000 broeken verwerken tot grondstof voor nieuwe jeans.

Hergebruik grondstoffen

De 3.000 spijkerbroeken worden in Spanje vervezeld en vervolgens gesponnen tot garens. Die worden geverfd en samen met nieuw katoen gewoven tot nieuwe denimstof. Dat levert textiel op dat voor 20 procent uit gerecycled materiaal bestaat, volgens Mud Jeans technisch het hoogst haalbare.

Van het textiel maakt de producent nieuwe broeken, die vanaf najaar 2016 verkrijgbaar zijn. Directeur Bert van Son: “Wij stimuleren een nieuwe manier van consumeren, waarbij grondstoffen na gebruik niet worden weggegooid of verbrand, maar hergebruikt.”

Naast leasen, kunnen klanten bij Mud Jeans een spijkerbroek ook in één keer kopen. “De verhouding is ongeveer 50-50”, zei marketingmanager Danique Gunning onlangs tegen DuurzaamBedrijfsleven Media. “Maar het aandeel leaseklanten zit in de lift.”

Bron: Mud Jeans | Foto: Mud Jeans (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)