21-04-2016 07:56 | Door: Chris Thijssen

Het Zweedse bedrijf re:newcell heeft een technologie ontwikkeld waarmee katoenafval kan worden verwerkt tot pulp. Daarvan kan vervolgens nieuwe textiel worden gemaakt.

Normaal gesproken gebruikt de kledingindustrie pulp gemaakt van bomen voor de productie van vezels, zoals viscose of lyocell. Re:newcell werkt sinds 2012 aan een technologie die katoenafval uit onder meer de kledingindustrie kan omzetten in deze pulp.

Door van deze katoenpulp nieuwe textielvezels te maken, is het volgens het Zweedse bedrijf mogelijk om de levensduur van grondstoffen die reeds in gebruik zijn te verlengen.

Textielvervezeling

Hiermee brengt het bedrijf naar eigen zeggen een ‘compleet nieuwe manier van textielrecycling’ als aanvulling op reeds bestaande technieken, zoals vervezeling van textiel.

Om de technologie verder te ontwikkelen en de mogelijkheden voor grootschalige productie te testen, bouwt re:newcell een demonstratiefabriek met een eerste productielijn. De demonstratiefaciliteit komt in de fabriek van AkzoNobel in het Zweedse Kristinehamn. Naar verwachting is de fabriek in het eerste kwartaal van 2017 klaar voor gebruik.

 

Bron: re:newcell | Foto: re:newcell