21-04-2016 19:36 | Door: Chris Thijssen

Vanaf donderdag is de verse kip bij Jumbo plofkipvrij. De supermarktketen heeft de reguliere kip vervangen door Nieuwe Standaard Kip, een kip met meer ruimte en natuurlijk daglicht.

Jumbo kondigde begin dit jaar al aan de omstreden plofkip uit het assortiment te halen. Naast verse kip gaat de supermarktketen in 2016 Nieuwe Standaard Kip stapsgewijs in producten als vleeswaren, (stoom)maaltijden, verse pizza’s en maaltijdsalades gebruiken.

Nieuwe Standaard Kip is kip van een langzaamgroeiend ras, die langer leeft, minder zwaar wordt en meer leefruimte heeft. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht, waardoor er een natuurlijk dag- en nachtritme ontstaat. Ook krijgen de kippen afleidingsmateriaal, zoals strobalen waarop ze kunnen scharrelen.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo wordt vervangen door één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Leveranciers

“Wij zitten met onze Nieuwe Standaard Kip al aardig tegen één ster van het Beter Leven-keurmerk aan”, zegt directeur commercie Ed van de Weerd. “Maar als wij volledig over willen gaan op één ster, is het bijvoorbeeld nodig dat kippen een overdekte uitloop krijgen. Daar moeten boeren veel voor investeren. Het kost naast geld ook tijd om dat te kunnen realiseren. Maar, met de overstap naar Nieuwe Standaard Kip hebben we al een eerste belangrijke stap gezet.”

Jumbo

Jumbo ontving donderdag ook de Agrofoodpluim, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van Brabant als een van de meest duurzame en innovatieve agrofoodregio’s van Europa.

Bron: Jumbo | Foto's: Jumbo