29-04-2016 07:43 | Door: Chris Thijssen

Een Franse schoenenfabrikant brengt aankomende zomer espadrilles gemaakt van de huid van forel op de markt.

Jean-Jacques Houyou van schoenenfabriek Don Quichosse koopt de huiden van de zalmforel in bij de Goicoechea-visboerderij in het zuidwesten van Frankrijk. Nadat de huiden zijn gelooid, gebruikt Houyou deze voor de bovenkant van de espadrilles. De zool maakt hij van kurk en hij voert de schoenen met geitenhuid.

Jaarlijks worden tonnen bruikbare vissenhuiden als restproduct weggegooid, uit angst dat de huiden gaan stinken, schrijft AFP. Door er schoenen van te maken, voorkomt Houyou dat een deel van deze hoeveelheid wordt weggegooid.

Unieke paren

Volgens Houyou, die eerder al zalmhuid gebruikte voor de productie van sandalen, moest het productieproces ‘zeer precies’ verlopen, zodat hij telkens twee vergelijkbare stukken huid voor één paar schoenen kon gebruiken. Daardoor zijn de paren wel uniek, stelt de fabrikant.

De espadrilles van Houyou komen deze zomer in zeven kleuren op de markt en gaan ongeveer € 120 per paar kosten. Het Franse schoenenmerk Veja maakte eerder al sneakers van tilapiahuid. Ook de Spaanse ontwerper Manolo Blahnik verwerkte tilapiahuid in zijn sandalen. Deze sandalen waren met $ 895 per paar wel wat duurder dan de Franse exemplaren.

Bron: AFP | Foto: jean-louis Zimmermann, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)