28-04-2016 14:01 | Door: Chris Thijssen

Het nieuwe distributiecentrum van bol.com, dat wordt gebouwd in Waalwijk, heeft het Breeam-certificaat ‘Outstanding’ van de Dutch Green Building Council (DGBC) behaald. Dat is de hoogst haalbare certificering.

Het distributiecentrum op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk, waarvan de bouw in februari startte, krijgt 135.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte. Het gebouw wordt naar verwachting in de tweede helft van 2017 opgeleverd.

Volgens bol.com is het gebouw dan volledig CO2-neutraal in het energiegebruik, dankzij het gebruik van windmolens naast het terrein. Daarnaast gaat het centrum gebruikmaken van een warmtekoudeopslag (WKO) in de bodem in combinatie met warmtepompen.

bol.com

Energiezuinig verwarmen en koelen

Verder installeert bol.com energiezuinige installaties voor zowel verwarming, koeling en ventilatie als voor de verlichting. Voor het spoelen van toiletten en urinoirs maakt de retailer gebruik van opgevangen regenwater, dat ook beschikbaar is voor de gevelkranen.

Bol.com plaatst daarnaast oplaadpunten voor elektrische auto’s, scooters en fietsen om het gebruik van deze voortuigen te stimuleren. Ook is er aandacht voor dieren in de omgeving. Zo zegt de retailer onder meer nestkasten voor vogels, verwarmde vleermuisburchten en solitaire bijenkasten te plaatsen.

Afvalscheiding en materialen

Het bedrijf zegt verder ook tijdens de bouw de impact op het milieu zoveel mogelijk te minimaliseren. Maatregelen als verregaande afvalscheiding in verschillende afvalstromen en een milieuvriendelijk materiaalbeleid voor materialen die op de bouwplaats worden gebruikt, moeten daaraan bijdragen.

Zowel de grond en het pand als de apparatuur van het distributiecentrum komen in eigen beheer van bol.com. Daarnaast wordt ook Docdata, fulfilment-partner van bol.com, verantwoordelijk voor het personeel en de dagelijkse leiding.

Bron: bol.com | Foto: bol.com (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)