06-05-2016 14:35 | Door: Chris Thijssen

Marks & Spencer (M&S) tolt zijn Clothes Exchange-initiatief uit in Europa. De Britse retailer vraagt consumenten oude kleding in te leveren, die vervolgens wordt gerecycled of hergebruikt.

Dat schrijft EcoTextile. M&S breidt het programma, waarvan eerder een pilot liep in Tsjechië en Hong Kong, uit naar Nederland, België, Frankrijk, Polen, Slowakije en Hongarije. Consumenten in deze landen kunnen oude of kapotte kleding bij M&S-winkels inleveren. In ruil daarvoor ontvangen ze een M&S-voucher.

De retailer distribueert de ingezamelde kleding naar lokale charitatieve organisaties, die het textiel vervolgens recyclen, hergebruiken of weer verkopen. Met het programma wil de retailer consumenten aanmoedigen hun kleding te recyclen

Circulaire economie

In 2012 lanceerde M&S in het Verenigd Koninkrijk samen met Oxfam het vergelijkbare initiatief Shwopping. In het eerste loopjaar doneerden consumenten meer dan 6,9 miljoen kledingstukken in M&S- en Oxfam-winkels. Dit leverde Oxfam zo’n £ 4,5 mln (€ 5,7 mln) op.

In 2015 kondigde de retailer al aan programma’s als Shwopping te willen uitbreiden en opschalen. Dat is volgens M&S in lijn met zijn duurzaamheidsstrategie Plan A, waarmee de retailer onder meer focust op de circulaire economie.

Naast M&S, zamelen ook retailers als H&M en Hunkemöller oude kleding in voor recycling of hergebruik. 

Bron: Marks & Spencer | Foto: Marks & Spencer (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)