11-05-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

Het Deense sneakermerk Woden brengt eind mei een collecties sneakers gemaakt van zalmhuid op de markt. Zo geeft het merk het afvalproduct een tweede leven.

Dat schrijft Gentlemen’s Watch (GW). Volgens Woden is zalmhuid een restproduct uit de voedingsindustrie. Slechts 1 procent van de huid van alle gevangen zalm wordt gebruikt, de rest wordt weggegooid. Om deze huiden een tweede leven te geven, startte het Deense sneakermerk voor de productie van zalmleer een samenwerking met een leerlooierij in IJsland.

Volgens GW ligt deze leerlooierij direct aan de kust, waar nauwelijks elektriciteit aanwezig is. Daarom maakt het bedrijf gebruik van een natuurlijke warmtebron om de zalmhuiden in te koken. Windenergie levert de stroom voor de rest van de productie.

Woden

‘Sterk en ademend’

Volgens Carsten Holm, mede-eigenaar van Woden is zalmhuid ‘perfect’ om schoenen van te maken: “Het is minder grof, waardoor de sneakers veel lichter zijn. Ook is het, alhoewel zeer sterk, nog steeds ademend; het draagt lekker comfortabel omdat het zo dun en flexibel is”, zegt hij bij GW.

Het materiaal heeft volgens Holm daarnaast een mooie textuur. “Wij geloven steeds meer in gebruik van milieuvriendelijke materialen in onze collecties. De huid van exotische dieren, zoals slangen, wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld schoenen, maar door onze Scandinavische roots heeft materiaal afkomstig uit onze eigen omgeving de voorkeur.”

De North Sea-collectie, zoals de zalmleder-collectie heet, bestaat in eerste instantie uit drie modellen. Woden werkt aan de ontwikkeling van de najaarscollectie, waarvoor het bedrijf behalve van zalmhuid, ook de huid van andere Scandinavische vissoorten gebruikt.

Franse espadrilles van zalm

Ook in Frankrijk maakt een schoenenproducent gebruik van de huid van zalmforel voor de productie van espadrilles. Net als Woden, wil ook deze producent zalmhuiden, die normaal gesproken worden weggegooid, een tweede leven geven.

Bron: Gentlemen’s Watch | Foto: public domain