08-02-2012 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nike zal bij het verven van textiel voortaan geen water meer gebruiken. Baanbrekende technologie van het Nederlandse DyeCoo stelt de kledingfabrikant hiertoe in staat.

De textielindustrie gebruikt jaarlijks miljarden liters water bij het kleuren van textiel. Gemiddeld is 100 tot 150 liter water nodig om één kg textiel te verwerken. Veel van het water raakt vervuild en komt terecht in het milieu rond fabrieken die zich met name in Azië bevinden.

Volgens cijfers van de Wereldbank is het kleuren en behandelen van textiel goed voor 17 tot 20 procent van de wereldwijde vervuiling door industrie. Zeker 30 chemicaliën die uitsluitend in de textielindustrie worden gebruikt kunnen niet worden verwijderd met gangbare reinigingsmethoden.

CO2-recycling

Met de nieuwe technologie ontwikkeld door het Nederlandse DyeCoo is geen water meer nodig bij het kleuren van textiel. Daarmee verdwijnen een hoop nadelen. Zo komen er geen chemicaliën meer terecht in het milieu. Het energieverbruik tijdens het proces is lager en er komen minder broeikasgassen vrij.

Het kleuren van textiel gaat daarnaast een stuk sneller en is ook vanuit een kostenperspectief aantrekkelijk. Eric Sprunk, vicepresident bij Nike voor Merchandising en Producten, trad niet in details, maar zei dat Nike “geen nadeel ondervindt van de kosten bijna vanaf het begin.”

Superkritisch

De techniek van DyeCoo gebruikt zogeheten ‘superkritisch CO2’, een fase waarin het gas onder zeer hoge druk is samengeperst. Volgens het bedrijf is 95 procent van de CO2 die gebruikt wordt in het proces gerecycled.

Het bedrijf uit Weesp is al elf jaar met de ontwikkeling bezig en heeft diverse patenten op de technologie verworven. Het bedrijf heeft bedongen dat het de technologie ook aan de concurrenten van Nike mag leveren. Nike zal de technologie later dit jaar gaan gebruiken.

De techniek wordt nu ook al gebruikt voor bijvoorbeeld het verwijderen van cafeïne uit koffie. DyeCoo is de eerste fabriek die op commerciële schaal superkritisch CO2 weet te gebruiken om textiel te kleuren. Op dit moment kan het alleen nog polyester kleuren, in de toekomst zal het ook katoen en synthetische materialen kunnen behandelen.

Herkleuren

Veel water wordt in de textielindustrie gebruikt bij het herkleuren van kleding. In Europa en de VS wordt exacte kleurgelijkheid van kleding wordt geëist: het ene T-shirt moet exact dezelfde kleur hebben als het andere.

Naar schatting wordt vier tot zes keer zoveel water gebruikt om gekleurd textiel te herkleuren, zodat de kleur van de verschillende items exact hetzelfde is. Met de technologie van DyeCoo wordt herkleuren tot een minimum beperkt.

Bron: GreenBiz

Foto: agroffman