27-05-2016 07:29 | Door: Chris Thijssen

Outdoormerk Patagonia slaat de handen ineen met de Amerikaanse start-up om diens productie van zijde gemaakt van genetisch gemodificeerde gist op te schalen. Volgens de start-up kan de zijde deze zomer al op commerciële schaal worden geproduceerd.

Dat schrijft TechCrunch. Het gist dat Bolt Threads gebruikt maakt eiwitten die voorkomen in spinnenzijde. Tijdens een fermentatieproces zet de gist suikers om in deze eiwitten. Zo ontstaat vloeibare zijde. Deze vloeibare zijde wordt uiteindelijk omgezet in garens met het proces van natspinnen. Daarna is het materiaal geschikt voor het maken van textiel.

Hoe het partnerschap tussen Bolt Threads en Patagonia er precies uit komt te zien, maakt de start-up nog niet bekend, maar volgens Dan Widmaier, CEO van de start-up, gaan de bedrijven samen ‘producten voor de toekomst ontwikkelen’.

Milieu-impact terugdringen

De CEO stelt dat 60 procent van het textiel wordt gemaakt van polyester en andere uit aardolie verkregen vezels. Bolt Threads zou de milieu-impact die met de productie van deze textielsoorten gepaard gaat, kunnen verkleinen. Volgens Widmaier is de samenwerking met invloedrijke partijen, zoals Patagonia, ‘extreem belangrijk’ om de textielindustrie schoner te maken.

Behalve Patagonia zien ook investeerders kansen in de zijde van Bolt Threads. Zo haalde de start-up onlangs $ 50 mln op in een nieuwe financieringsronde, geleid door investeerder Formation 8, de belangrijkste geldschieter van Bolt Threads.

“De $ 1,5 bln textielindustrie heeft sinds de jaren dertig, na de ontwikkeling van nylon, geen grote stap meer gezet”, zegt Jim Kim, oprichter en managing partner van Formation 8, tegen TechCrunch. “De gemodificeerde en elegante zijdes van Bolt Threads vertegenwoordigen een kans om fundamenteel impact uit te oefenen.”

Bron: TechCrunch | Foto: public domain