30-05-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

Innovatiecentrum Texperium in Haaksbergen plaatst 2.100 zonnepanelen op het bedrijfsdak. Pure Energie is zowel uitvoerder van het project als investeerder.

De aanleg van de zonnepanelen op het dak van Texperium, een open innovatiecentrum voor hoogwaardige herverwerking van textiel, ging deze week van start. De zonnepanelen moeten jaarlijks 474.000 kilowattuur groene stroom opwekken. Dat staat volgens Texperium gelijk aan een besparing van 221.832 kilo CO2.

De groene stroom die de zonnepanelen opwekken, wordt rechtstreeks aan het innovatiecentrum geleverd.

Textielrecycling

Texperium wil een impuls geven aan de ontwikkeling van technologie voor recycling van textielafval en productontwikkeling met herwonnen vezels. Dit moet leiden tot de productie van nieuwe, hoogwaardige productie. Daarvoor brengt het centrum sorteerders, herverwerkeres en (textiel)producenten samen.

De plaatsing van de zonnepanelen past volgens Peter Bos, voorzitter van Stichting Texperium, bij de visie van het innovatiecentrum: “Hiermee creëren we een optimale benutting van de zon. Dit past uitstekend in onze bedrijfsvoering, waarin duurzaamheid absoluut centraal staat.”

Kleinere CO2-voetafdruk

Volgens Alfons Wispels, oprichter van Pure Energie, is het zonnedak een ‘geweldig voorbeeld’ voor andere Twentse bedrijven. “Wij zijn trots als groenste energiebedrijf om samen met Texperium bij te dragen aan een beter milieu”, zegt hij in een persbericht.

“Immers door het gebruik van duurzame bronnen als zon en wind, wordt de CO2-voetafdruk van bedrijven steeds kleiner. Een mooie stap in de groene richting.”

Bron: Pure Energie | Foto: Pure Energie (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)