02-06-2016 12:29 | Door: Chris Thijssen

Albert Heijn start in Amsterdam een proef waarbij boodschappen met een fiets of een elektrische bezorgauto worden bezorgd.

Vanaf donderdag is de eerste fiets in het centrum van Amsterdam actief. De bezorgfiets, voorzien van elektrische trapondersteuning, kan dertig volle boodschappenkratten vervoeren. De bestuurder vult zijn fiets bij een magazijn aan de rand van de stad, waarna hij de stad in rijdt.   

Bezorgfiets

Albert Heijn wil aan het einde van dit jaar tien bezorgfietsen in Amsterdam laten rijden. Dat moet volgens de retailer de doorstroming van het verkeer in het drukke centrum verbeteren. Naast de fiets test Albert Heijn ook een elektrische bezorgauto.

Met de nieuwe vervoerssoorten zegt het bedrijf bij te willen dragen aan schoner en verkeersvriendelijk vervoer in de binnenstad.

Elektrische bakwagens

Momenteel ontwikkelt Albert Heijn in samenwerking met vervoerder Simon Loos en producent Ginaf twee elektrische bakwagens, waarmee het bedrijf vanaf het distributiecentrum in Zaandam naar Amsterdam gaat rijden.

Als voorloper op de elektrische bakwagens gebruikt Albert Heijn al vier hybride voertuigen, die de last mile, de laatste kilometer van en naar de winkel, volledig elektrisch afleggen. “Daarmee ontlast je de hele lokale omgeving van emissie, wat betreft geluid en schadelijke uitstoot”, zei Peter Leegstraten, senior consultant transport bij Ahold Transport, onlangs in een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media.

Elektrische bezorgwagen

Bron:  Albert Heijn | Foto's: Albert Heijn (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)