04-06-2016 09:26 | Door: Chris Thijssen

Energiebedrijf Mijnwater levert duurzame mijnwaterenergie aan een nieuwe Jumbo-winkel in Heerlen. Door een slimme systeemkoppeling kan de supermarkt daarnaast zijn CO2-uitstoot terugdringen.

De Jumbo-supermarkt aan het Maanplein in Heerlen krijgt sinds 23 mei warmte en koeling van het bedrijf Mijnwater. Het bedrijf gebruikt geothermische energie, ofwel warmte en koude, uit de voormalige Limburgse mijnen. De mijngronden van deze mijnen bevatten water. In diepe mijnen is het water warm, terwijl het in ondiepe mijnen koud is.

Mijnwater levert de energie voor de klimaatkoeling van de winkelruimte van Jumbo. Daarnaast wint het energiebedrijf de warmte terug die vrijkomt van koel- en vriessystemen in de Jumbo-winkel.

114 ton minder CO2-uitstoot per jaar

Normaal gesproken blijft deze warmte onbenut en gaat die in de buitenlucht verloren. Door systemen te koppelen, wordt de proceswarmte volgens Mijnwater op een slimme, duurzame manier op andere plekken ingezet. Hierdoor kan de supermarkt een CO2-reductie van 114 ton per jaar behalen.

Mijnwater waardeert de overblijvende warmte niet alleen op voor het verwarmen van de winkelruimte van Jumbo en de klimaatkoeling ervan, maar ook voor de 120 appartementen, de kantoren, overige winkels en het hotel in het centrumdeel Maankwartier.

Bron: Mijnwater | Foto: Ton Schlösser, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)