09-06-2016 14:44 | Door: Chris Thijssen

Een 12 meter groot beeld gemaakt van plastic afval op het strand van Rio de Janeiro moet in aanloop naar de Olympische Spelen aandacht vragen voor de impact van plastic afval op de voedselketen.

Het beeld, dat Plastic Madonna heet, is donderdag onthuld op het strand van Botafogo in Rio de Janeiro. Het beeld is een initiatief van de Nederlandse kunstenaar Peter Smith. Hij voerde het project uit in samenwerking met Dopper, het Nederlandse bedrijf achter de hervulbare waterfles.

Dopper vraagt met deze actie aandacht voor de wereldwijde problematiek rondom plastic afval dat onze voedselketen binnendringt. Het beeld van een vrouw die haar baby borstvoeding geeft, symboliseert volgens Dopper het feit dat de wereld volgende generaties ongewild plastic zwerfafval te eten geeft. Het beeld is gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval dat werd verzameld in Rio.

Voedselketen

De Plastic Madonna moet laten zien wat er gebeurt als plastic in de zee verdwijnt. Zo kunnen chemicaliën, die worden gebruikt bij de fabricage van plastic, vrijkomen als het materiaal in het darmstelsel van zeedieren terechtkomt. Zo komt zwerfafval, bijvoorbeeld via vis, ook in de menselijke voedselketen terecht, stellen onder anderen onderzoekers van Imares van Wageningen UR.

“Met name in Rio is de hoeveelheid zwerfafval overweldigend”, zegt Merijn Everaarts, oprichter van Dopper. “We organiseren er beach clean-ups om het wereldwijde probleem onder de aandacht te brengen bij de lokale bevolking. De Plastic Madonna is de belichaming van deze problematiek. Het is geen 'ver van je bed'-probleem; plastic in onze voedselketen betreft ons allemaal." 

Merijn Everaarts

Plastic soep

Everaarts ontwikkelde de hervulbare waterfles Dopper in 2010. Doel was en is de hoeveelheid plastic afval verminderen door een duurzame waterfles voor kraanwater te verkopen.

“In 2009 zag ik een schokkende documentaire over de enorme hoeveelheid plastic afval dat in plaats van wordt gerecycled, in onze oceanen beland. Zo veranderen onze wateren in een plastic soep”, zei de ondernemer onlangs in Barcelona, waar hij te gast was als spreker op het Sustainable Brands-event. “Ik zag ook dat veel mensen dagelijks plastic wegwerpflesjes weggooiden. Ik voelde de drang om hier iets aan te doen.”

Naast de verkoop van de hervulbare fles, riep Everaarts hiervoor in 2013 ook de Dopper Foundation in het leven. Sindsdien doneert Dopper 5 procent van zijn netto-opbrengst aan deze stichting voor de financiering van waterprojecten in Nepal en educatieve campagnes op het gebied van plastic afval en watergebruik.

Bron: Dopper | Header-foto: Dopper, In tekst-foto: Sustainable Brands Barcelona (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)