13-06-2016 07:17 | Door: Chris Thijssen

De supermarktketen Carrefour België scherpt zijn duurzaamheidsdoelstellingen voor de lange en korte termijn aan. Zo werkt de retailer toe naar een 40 procent lagere CO2-uitstoot in 2025.

Dat schrijft het Belgische retailblad Gondola. De vernieuwing van de Hypermarkt Carrefour in het Belgische Koksijde is een van de inspanningen die de supermarktketen hiertoe deed. Het nieuwe gebouw verbruikt 45 procent energie en stoot volgens Carrefour 85 procent minder CO2 uit dan het vorige gebouw.

Voor de verwarming, airconditioning en warmwaterproductie wint de winkel energie terug en voor de watertoevoer van de sanitaire voorzieningen gebruikt Carrefour regenwater. De winkel is daarnaast uitgerust met LED-verlichting.

Carrefour

Duurzame verpakkingen

Verder onderzoekt de keten hoe verpakkingen duurzamer kunnen. Zo bestudeert Carrefour voor elk Belgisch product systematisch de mogelijkheden om de verpakkingen te beperken. Dat doet de retailer op basis van drie prioriteiten: voedselveiligheid, functionaliteit en duurzaamheid. De laatste prioriteit omvat CO2-uitstoot en waterverbruik.

De CO2-neutrale verpakking van Carrefour-koffie is volgens de keten een van de resultaten van dit onderzoek. Hetzelfde geldt voor 22 miljoen broodzakken die Carrefour elk jaar verdeelt. Voor het eind van dit jaar moeten ook andere Carrefour-producten, zoals gerookte zalm en grijze garnalen, worden voorzien van een duurzamere verpakking.

Keurmerken en voedselverspilling

Een ander onderdeel van de nieuwe duurzaamheidsinspanningen is de aandacht voor het assortiment. Zo wil Carrefour nog meer de voorkeur geven aan producten met keurmerken als MSC, ASC, FSC en Ecolabel. Daarnaast wil de keten nog dit jaar meer dan honderd nieuwe Carrefour Bio-voedingswaren aan het bestaande assortiment toevoegen.

Om ook zijn leveranciers aan te zetten met aandacht voor het milieu te werken, lanceert Carrefour een wedstrijd. Hiervoor nodigt de supermarktketen zijn producenten uit om een bestaand of nieuw initiatief voor te leggen dat de voedselverspilling binnen de onderneming moet beperken.

De retailer zoekt oplossingen op het gebied van onder meer het productieproces, materialen en bewustwording van het personeel.

Bron: Gondola | Foto’s: Carrefour (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)