15-06-2016 07:09 | Door: Chris Thijssen

De Franse boekenwinkel Librairie des Puf print boeken on demand. Daardoor is het voor de nog geen 80 vierkante meter grote boekhandel mogelijk om meer dan 3 miljoen boeken op voorraad te hebben.

Dat schrijft The New York Times. Librairie des Puf, die zich sinds 1921 in Parijs bevindt, print boeken op verzoek van de klant. Klanten kunnen in de winkel de digitale catalogus doorbladeren om een boek uit te kiezen.

Het gekozen boek wordt vervolgens gedrukt door de Expresso Book Machine, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf On Demand Books. Het printproces neemt volgens de eigenaar slechts enkele minuten in beslag. De printer maakt het bovendien mogelijk om handgeschreven inscripties aan het boek toe te voegen.

Voorraadbeheer

Behalve gemak voor de klant, biedt het on demand printen van boeken voordeel voor de boekhandel. “Ik hoef me geen zorgen meer te maken over ruimte voor voorraden”, zegt winkeldirecteur Alexandre Gaudefroy tegen The New York Times.

“We hebben een ruimte van minder dan 80 vierkante meter en ik kan zoveel titels bieden als ik wil.” Bovendien heeft de directeur zo niet te maken met onverkochte boeken en overschotten.

Alle 5.000 boeken die zijn uitgegeven door Librairie des Puf zelf zijn in de winkel beschikbaar, evenals 3 miljoen boeken die zijn samengesteld door On Demand Books, inclusief titels van grote Amerikaanse uitgeverijen. In de toekomst moeten daar ook de boeken van een aantal grote Franse uitgevers aan worden toegevoegd.

Onderstaande video laat zien hoe de Expresso Book Machine werkt:

Bron: The New York Times | Foto: NightFlightToVenus, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)