23-06-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

De kledingwinkels in de Amsterdamse winkelstraat Hartenstraat verkopen voortaan geen bont meer. Hiermee is de straat de eerste bontvrije winkelstraat van Europa geworden, stelt de organisatie Bont voor Dieren.

Alle negentien ondernemers in de Hartenstraat, een van de Negen Straatjes in Amsterdam, geven hiermee gehoor aan de gemeente Amsterdam, die een beroep deed op modewinkels om bont uit het assortiment te bannen.

Bekende retailers in de Hartenstraat, zoals COS en Marc O’Polo hadden al een bontvrij beleid, maar verschillende andere winkels verkochten nog bont verkocht van dieren die voor hun vacht worden gefokt en gedood, zoals nertsen, konijnen en vossen.

Na voorlichting van de dierenwelzijnsorganisatie Bont voor Dieren over het leed in de bontindustrie besloten alle ondernemers, waaronder het Amsterdamse filiaal van Karl Lagerfeld, bont uit hun winkels te weren. Volgens Bont voor Dieren is dit de eerste keer dat een complete winkelstraat bontvrij is gegaan.

'Voorbeeld voor Amsterdam en de wereld'

“De ondernemers van de Hartenstraat, tussen de Keizers- en Herengracht, willen Amsterdam en de wereld graag laten zien dat het mogelijk is gezamenlijk te besluiten geen bont te verkopen van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood”, zegt Lony Scharenburg.

De Hartenstraat is voortaan te herkennen aan een officieel straatnaambord met daarop de tekst ‘Bontvrije winkelstraat’.

Bron: Bont voor Dieren | Foto: Robert Cutts, via Flickr Creative Commons  (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)