27-06-2016 12:15 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Echt verkoopt duurzame houtskool, briketten en houtkrullen voor de barbecue. De producten worden in een circulair proces gemaakt van FSC-hout.

De producten van Echt worden gemaakt in Europa. Hierbij wordt FSC-hout niet verbrand, maar verkoold. Het hout wordt eerst gedroogd in een silo. In een tweede silo, een oven van 500 graden Celsius, verkoolt het hout.

De gassen die tijdens deze verhitting vrijkomen, worden afgevangen en als brandstof gebruikt om het hout te drogen en te verkolen. De energie die in dit circulaire proces overblijft, wordt afgegeven aan een nabijgelegen dorp. Daar gebruiken huishoudens de energie voor verwarming van hun huizen.

Minder hout

Volgens de start-up is er door deze productiewijze is er bovendien minder hout nodig dan voor eenzelfde hoeveelheid houtskool die op traditionele wijze wordt geproduceerd.

Het FSC-certificaat garandeert verder daarnaast dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt aangeplant. Tot slot stelt Echt dat zijn producten duurzaam in gebruik zijn, waardoor consumenten per barbecue minder houtskool nodig hebben dan bij andere merken.

Duurzame grondstof

“In Afrika wordt houtskool onder zeer slechte arbeidsomstandigheden op primitieve wijze gemaakt. Illegaal gekapt hout wordt op grote schaal in de open lucht verbrand. Gevolg: enorme milieuschade én vervuilde houtskool van lage kwaliteit”, schrijft de start-up op zijn website.

Met zijn producten wil Echt een duurzamer alternatief bieden. Evert Beumer van Echt: “Met Echt hebben we drie keer ‘d’: duurzame grondstof, duurzaam geproduceerd en duurzaam in gebruik. Echt goed spul.”

Bron: Echt | Foto: public domain