30-06-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Albert Heijn gaat het aanbod van zogeheten ‘buitenbeentjes’ uitbreiden. Door deze misvormde, te grote of te kleine groenten en fruit te verkopen, wil de supermarktketen voedselverspilling verminderen.

Albert Heijn verkoopt, behalve groente- en fruitpakketten, nu ook losse misvormde appels, peren en paprika’s. In september komt daar ook winterpeen bij. “Samen met onze leveranciers kijken we of er andere groente- en fruitproducten zijn die we kunnen toevoegen”, zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh.

Buitenbeentjes zijn producten die qua vorm, kleur of grootte niet perfect zijn, maar nog prima eetbaar zijn. Deze producten kunnen omwille van hun eigenschappen vaak niet worden geëxporteerd, waardoor ze in veel gevallen worden weggegooid.

Goede bestemming voor groente en fruit

In 2014 besloot Albert Heijn deze buitenbeentjes toe te voegen aan zijn assortiment. De retailer startte met de verkoop van groente- en fruitpakketten, die een kwart goedkoper zijn dan andere groente en fruit. Nu breidt de retailer dit aanbod uit.

Volgens Apeslagh doet Albert Heijn dat om twee redenen. “We willen graag alle groente en fruit die voor ons worden geteeld een goede bestemming geven”, zegt de woordvoerder. “En we zien dat er steeds meer consumenten zijn die het niet erg vinden als bijvoorbeeld de paprika een iets andere vorm heeft of de peren wat kleiner zijn.”

Voedselverspilling

Ook andere Nederlandse supermarktketens, zoals Plus, Dirk en Deka, verkopen misvormde groenten en fruit. Hun Belgische collega Delhaize verwacht dit jaar zelfs wekelijks drieduizend dozen met dit soort groenten te verkopen. Zo wil de retailer voedselverspilling terugdringen.

Bron: Albert Heijn | Foto: ilovebutter, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)