01-07-2016 09:03 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up Rewilder maakt duurzame tassen van gebruikt bierfilterdoek. Zo geeft de start-up het doek, dat normaal gesproken na gebruik wordt weggegooid, een tweede leven.

De polypropyleenfilters die de start-up gebruikt, worden gebruikt om bier tijdens het brouwproces te filteren en zuiveren. Volgens Rewilder gooien bierbrouwerijen de filters na vijftien tot vijfentwintig keer gebruiken weg. Zo zou in de Verenigde Staten jaarlijks meer dan 100 ton filterdoek bij het afval belanden.

Om die hoeveelheid terug te dringen, gebruikt de start-up filterdoeken van verschillende Amerikaanse brouwerijen voor de productie van tassen. Het filterdoek volgens de oprichters door zijn lichte, ademende en duurzame eigenschappen, zeer geschikt als materiaal voor de tassen.

Rewilder

Duurzaam verven

De zilvergrijze tassen danken hun kleur aan de filterprocessen van het bier. Zo zou amberbier een koperachtige tint achterlaten, terwijl donkerdere bieren een zilvergrijze tint aan de stof geven. Dit maakt verven overbodig.

Sommige collecties worden echter wel geverfd, maar hiervoor gebruikt Rewilder naar eigen zeggen geen schadelijke chemicaliën of zout. Daarnaast claimt de start-up een duurzaam proces te hebben ontwikkeld, dat het gebruik van water en energie minimaliseert.

Recycling

Rewilder richt zich niet alleen op het productieproces van de duurzame tassen, maar volgt deze tot het eind van hun levenscyclus. Zo kunnen consumenten hun gebruikte of kapotte tas terugsturen naar de start-up. Die bekijkt vervolgens de mogelijkheden voor hergebruik of recycling.

Bron: Rewilder | Foto's: Rewilder (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)