01-07-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

De duurzame verpakking van het Nederlandse bedrijf Perfotec, die bloemen langer vers houdt, is in Amerika in de prijzen gevallen.

Perfotec maakt verpakkingen van folie met microscopisch kleine gaatjes. Zo krijgen bloemen precies genoeg zuurstof om te overleven, maar te weinig om door te groeien en dus eerder te verwelken. Zo komen de bloemen in een ruststand terecht.

Eenmaal verpakt in de folie, kunnen de bloemen vijf dagen zonder water. Als de bloemen koel bewaard blijven, kan deze periode zelfs oplopen tot enkele weken. Dat biedt kansen voor het op voorraad houden van bloemen. In de vaas blijven de bloemen daarnaast minimaal negen dagen mooi, claimt Perfotec.

De duurzame verpakkingen worden ook bij groente en fruit toegepast.

Duurzame verpakking voor bloemen

In Nederland past de online bloemist BloomPost de technologie toe. “Iedere bloemsoort ademt anders en wij zijn dankzij de technologie in staat om vast te stellen wat de zuurstofbehoefte van een bloemsoort is”, zegt Dave van Stijn, CEO van BloomPost oprichter van Perfotec, in een persbericht.

American Dream

Tijdens het jaarlijkse congres van United Fresh, de brancheorganisatie van versproducten in Amerika, werd de innovatie van Dave van Stijn benoemd tot Produce Innovation Winner 2016 in de categorie Best New Packing/Processing Equipment. De organisatie prees vooral de kansen van de technologie voor e-commercetoepassingen.

“Of het de start is van een American Dream? Dat hopen we uiteraard”, zegt Van Stijn. “De kansen liggen er en ik weet zeker dat de technologie voor zowel kwekers, groothandel en retail enorm veel kan betekenen.”

Onlangs sprak Ivo Hendriks van Perfotec in een uitzending van DuurzaamBV Radio over de duurzame verpakkingen voor bloemen, groente en fruit. Luister het gesprek hier terug:

Bron: BloomPost | Foto: public domain