04-07-2016 10:11 | Door: Chris Thijssen

Het kabinet en verschillende maatschappelijke organisaties presenteren een lijst van 55 bedrijven die eerlijke en duurzame kleding verkopen of de ambitie hebben dat binnen vijf jaar te doen.

Dat schrijft de Volkskrant. De 55 ondernemers hebben met het kabinet en de maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden waaronder hun kleding wordt gemaakt en het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het productieproces.

Bedrijven die zich op de lijst bevinden, zijn merken als G-Star, Sissy Boy, Vanilia en De Bijenkorf. Maar ook het lagere segment biedt eerlijke en duurzame kleding. Zo zijn ook C&A, Coolcat, Hema en Wehkamp opgenomen in de lijst. De 55 bedrijven hebben samen een marktaandeel van 35 procent van de omzet van de Nederlandse mode- en kledingmarkt in handen.

Convenant Duurzame Kleding en Textiel

Het doel van de lijst is volgens minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel het voor consumenten gemakkelijker maken om duurzame kleding te kopen. Samen met de bedrijven en maatschappelijke organisaties tekent de minister maandag het nieuwe Convenant Duurzame Kleding en Textiel.

Met dit convenant beloven de bedrijven en organisaties de arbeidsomstandigheden binnen drie tot vijf jaar ‘substantieel te verbeteren’. Dat betekent onder meer een leefbaar loon voor arbeiders, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid en gedwongen arbeid, geen discriminatie en vrijheid van vakvereniging.

Bovendien moeten de bedrijven hun productieproces milieuvriendelijker maken. Dit betekent minder watervervuiling, een beperkt gebruik van water, chemicaliën en energie, een duurzaam grondstofgebruik en het tegengaan van dierenleed.

Wet- en regelgeving

Om op de lijst te komen, moet een bedrijf een analyse maken van de misstanden in zijn productieketen. Een plan van aanpak moet de risico’s vervolgens minimaliseren. Dit plan wordt beoordeeld door een stuurgroep van collega-bedrijven, vakbonden en hulporganisaties.

“Bedrijven die zich niet aan de afspraken houden, vliegen eruit”, zegt Ploumen in de Volkskrant. “En we maken elk jaar publiekelijk bekend wie er van de lijst is afgevallen.” Als na vijf jaar blijkt dat de verbeteringen in het productieproces van de bedrijven achterblijven bij de verwachtingen van het kabinet, kan volgens het convenant wet- en regelgeving volgen. “Denk aan hogere tarieven of een importverbod voor kleding die is gemaakt met kinderarbeid”, aldus de minister.

Bron: SER, De Volkskrant | Foto: public domain