05-07-2016 15:57 | Door: Chris Thijssen

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking werkt met verschillende EU-lidstaten aan een duurzaam kledinginitiatief op Europees niveau.

Dat maakte de minister maandag bekend tijdens de ondertekening van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. 55 Kledingmerken zetten hun handtekening, waarmee ze beloven hun productieketen binnen nu en vijf jaar te verduurzamen.

“Om de problemen in de textielsector serieus aan te kunnen pakken, moeten alle partijen samenwerken, over de grenzen heen”, zei Ploumen tijdens de bijeenkomst. “Samen staan we sterker. De EU heeft hier, als grootste markt en als grote ontwikkelingsdonor, een belangrijke rol in te spelen.”

Duurzame toeleveringsketen

Volgens Ploumen is Nederland het eerste land ter wereld met een textielconvenant. In het convenant spreken bedrijven, organisaties en de overheid af samen het textielproductieproces in ontwikkelingslanden door te lichten en te verduurzamen. De bedrijven gaan het komende jaar de risico’s op misstanden in hun keten in kaart brengen en stellen daarna een plan van aanpak op.

Zo willen ze niet alleen de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie verbeteren, maar de toeleveringsketen ook duurzamer maken. Ploumen: "De kracht van het convenant is dat we niet alleen afspraken maken over wat we gaan doen, maar ook over hoe we de voortgang gaan controleren en elkaar gaan aanspreken op onze resultaten. Het convenant is vrijwillig, maar niet vrijblijvend."

Bron: Rijksoverheid | Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)