18-07-2016 09:45 | Door: Chris Thijssen

De start-up Gerrard Street, voorheen Pelican House, streeft ernaar dit jaar in totaal tweeduizend modulaire koptelefoons te maken. Onlangs produceerde de start-up de eerste vijfhonderd koptelefoons.

Gebruikers kunnen de koptelefoons voor een vast bedrag per maand leasen. Als er een onderdeel stuk gaat, vervangt Gerrard Street het betreffende deel. Vervolgens wordt het kapotte onderdeel gerecycled.

De productie van de eerste vijfhonderd koptelefoons is mogelijk gemaakt met financiering uit een crowdfundingcampagne die eind vorig jaar werd gesloten. “We zetten nu een stap richting een deeleconomie, waarin bezitten niet meer de norm is”, zeggen oprichters Tom Leenders, Dorus Galama en Yvette Koppert in een persbericht.

“Vandaag de dag willen we toegang hebben tot diensten en producten om ze te kunnen gebruiken, niet om ze te hebben en eindeloos weg te gooien”, aldus de oprichters.

Modulaire koptelefoons

Om een koptelefoon van Gerrard Street te gebruiken, betalen klanten € 7,50 per maand voor gebruik en service. Want bij intensief gebruik van een koptelefoon is het volgens de oprichters ‘slechts een kwestie van tijd voordat er iets stukgaat’. “Onze koptelefoon is opgebouwd uit duidelijke modules: een klankkast, hoofd- en oorkussens en een hoofdband, die je gemakkelijk zelf kunt vervangen als dat nodig is.”

Dit brengt niet alleen gemak voor de gebruiker, maar leidt er ook toe dat de kosten voor reparatie bij de producent komen te liggen, stelt de start-up. “Eigenlijk zouden alle bedrijven zo moeten werken”, zegt Leenders. “Nu verdienen veel bedrijven goedkope snel sneuvelende onderdelen, omdat je dan nieuwe moet aanschaffen. Maar als je werkt zoals Gerrard Street, is het rendabeler als er niets kapot gaat.” Het ontwerp en de materialen van de koptelefoons zijn volgens de start-up dan ook van hoogwaardige kwaliteit.

Yes!Delft en Open House

Gerrard Street werd in 2015 opgericht als Pelican House. De start-up wordt ondersteund vanuit het Europese stimuleringsfonds Climate-KIC en is opgenomen bij de incubators YES!Delft en Open-House.

Bron: Gerrard Street | Foto's: Gerrard Street (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)