21-07-2016 12:29 | Door: Chris Thijssen

Ikea wil het gebruik van brandstofcellen bij Amerikaanse winkels in Californië uitbreiden. Daarmee zet de meubelgigant een nieuwe stap richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering.

Ikea wil zijn brandstofcelportfolio uitbreiden met een systemen bij een winkel in San Francisco en drie vestigingen in Zuid-Californië. De brandstofcellen, die biogas omzetten in elektriciteit, worden dit najaar geïnstalleerd als aanvulling op de al aanwezige zonnepanelen op de daken van de vier winkels.

De brandstofcellen worden voor verschillende hoeveelheden hernieuwbare stroom ingezet:

  • Winkels in Costa Mesa en East Palo Alto: 2,4 miljoen kilowattuur per jaar, wat neerkomt op een CO2-besparing van 1.315 ton. Dat is het equivalent van de stroombehoefte van 194 huishoudens.
  • Winkels in Covina en San Diego: 1,6 miljoen kilowattuur per jaar, wat leidt tot 877 ton minder CO2. Dat komt neer op de stroombehoefte van 130 huishoudens.

Energieneutraal opereren

Een jaar geleden nam de Ikea-vestiging in Emeryville, ook in San Francisco, een brandstofcel in gebruik. De brandstofcel zet biogas om in elektriciteit, zo’n 2,5 miljoen kilowattuur per jaar. Dat is volgens Ikea voldoende om 163 huishoudens een jaar lang in hun stroombehoefte te voorzien. Jaarlijks bespaart de vestiging zo 1.304 ton CO2.

“Gebaseerd op het succes van het systeem in Emeryville willen we ons hernieuwbaar portfolio graag uitbreiden met vier nieuwe brandstofcelprojecten”, zegt Lars Petersson, president Ikea US. “Met brandstofcellen kunnen we op een andere manier bijdragen aan onze doelstelling om wereldwijd energieneutraal te opereren.”

Bron: Ikea | Foto: Jamie, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)