22-07-2016 07:59 | Door: Chris Thijssen

Starbucks start in het Verenigd Koninkrijk een pilot met volledig recyclebare koffiebekertjes. Dat moet het aantal bekertjes dat bij het vuil belandt, verminderen.

Dat schrijft The Guardian. De Frugalpac-bekers zijn ontwikkeld door de Britse ondernemer Martin Myerscough, met als doel de impact van de 2,5 miljard papieren koffiebekertjes die jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk worden gebruikt, te verlagen.

Conventionele meeneembekers die in bulk worden geproduceerd, zijn gemaakt van papier en gelamineerd met plastic. Dit maakt recycling van de bekers moeilijk. De Frugalpac-beker die Starbucks in gebruik neemt, is bekleed met een dunne film, die volgens de ontwerper tijdens het recyclingproces gemakkelijk van het papier kan worden gescheiden. Daardoor blijft er 100 procent papier over, dat kan worden gerecycled.

Recyclebare koffiebekers testen

Starbucks is de eerste retailer die de recyclebare koffiebekers gaat testen. “We zijn zeer geïnteresseerd om de Frugalpac-beker te testen om zijn recyclebaarheid te testen en om te zien of de beker voldoet aan onze standaarden voor veiligheid en kwaliteit”, aldus een woordvoerder van de koffieretailer in The Guardian.

Myerscough is behalve met Starbucks, ook in gesprek met andere koffieketens en supermarkten, schrijft The Guardian.  

Van Gansewinkel en Suez

Recyclebare bekers bestaan al langer. Zo claimde chemieconcern AkzoNobel in 2014 het eerste volledig recyclebare bekertje ter wereld te hebben ontwikkeld. Verder ontwikkelde Suez in samenwerking met Biological Solutions Cup2paper. Dat is een beker met milieuvriendelijke coating, die na gebruik bij het papier- en kartonafval kan.

Daarnaast biedt Van Gansewinkel met Collect a Cup een circulaire oplossing voor kartonnen bekers. Door gescheiden inzameling en specialistische verwerking, krijgen kartonnen bekers een tweede leven als grondstof.

Bron: The Guardian | Foto: public domain